De Tre Faserna av en Menscykel: En Översikt

Den kvinnliga menstruationscykeln är en komplex och regelbunden process som är central för kvinnors reproduktiva hälsa. Den består av tre huvudsakliga faser: follikelfasen, ägglossningsfasen och lutealfasen. Varje fas har sin egen unika biologiska betydelse och hormonella förändringar som påverkar kvinnans kropp. Här är en översikt av dessa tre faser: 
 
1. Follikelfasen (Dag 1 till ägglossning):

Follikelfasen inleds med den första dagen av menstruationen (dag 1). Under denna fas utvecklas små äggblåsor i äggstockarna, kallade foliklar. Östrogenproduktionen ökar gradvis, vilket stimulerar livmoderslemhinnan att tjockna och förbereda sig för en eventuell graviditet. Normalt sett är follikelfasen den längsta av de tre faserna och vara ungefär 12 till 16 dagar. Men kom ihåg att menstruationscykeln är individuell och alla dagar under cykeln kan variera i längd. 

2. Ägglossningsfasen (Vanligtvis omkring dag 14):

Ägglossningsfasen är en kortare period som markerar frigörandet av ett moget ägg från en av folliklarna i äggstockarna. En ökning av luteiniserande hormon (LH) utlöser ägglossningen, och ägget förflyttar sig in i äggledaren. Detta är kvinnas mest fertila tidpunkt, då chansen att bli gravid är hög om befruktning inträffar. Ägglossningsfasen vara i cirka ett par dagar.

3. Lutealfasen (från ägglossning till Menstruation)
Efter ägglossningen börjar lutealfasen. Den tomma follikeln omvandlas till en struktur som kallas corpus luteum, som producerar hormonet progesteron. Progesteron hjälper till att bibehålla livmoderslemhinnan och förbereder den för eventuell graviditet. Om graviditet inte inträffar minskar progesteronproduktionen och leder till menstruation, vilket markerar cykelns slut.

"Att känna till de tre faserna kan vara användbart för att förstå fertilitet, preventivmetoder och för att upprätthålla kvinnors allmänna reproduktiva hälsa"


Det är viktigt att förstå kvinnors mentruationscykler kan variera i längd och regelbundenhet, och det är normalt att uppleva variationer från månad till månad. Att känna till de tre faserna kan vara användbart för att förstå fertilitet, preventivmetoder och för att upprätthålla kvinnors allmänna reproduktiva hälsa. Om du upplever extrem smärta, oregelbunden menstruation eller andra bekymmer med sin menstruationscykel, är det alltid bäst att rådfråga en läkare för rådgivning.

Med trackle håller du enkelt koll på din menscykel direkt i appen!