Temperaturen ökar vid ägglossning: Ett tecken på fertilitet

Ägglossning är en central del av den kvinnliga menstruationscykeln och är avgörande för att uppnå graviditet. Ett tydligt tecken på att ägglossning närmar sig är ökningen av kroppstemperaturen. Denna temperaturförändring är ett värdefullt verktyg för kvinnor som försöker bli gravida eller för dem som helt enkelt vill förstå sin kropp bättre.  

Varför ökar temperaturen vid ägglossning?

Temperaturökningen vid ägglossning är en följd av hormonella förändringar i kroppen. Under den första halvan av menstruationscykeln, känd som follikelfasen, producerar äggstockarna östrogen. När en mognad follikel närmar sig ägglossning, ökar produktionen av östrogen markant. Detta har en termoregulatorisk effekt på kroppen, vilket resulterar i en något lägre basalkroppstemperatur. 

Precis före ägglossning inträffar en snabb ökning av ett annat hormon, lutriniserande hormon (LH). Denna ökning är det som utlöser ägglossningen. När ägglossningen faktiskt inträffar, släpps ett ägg från äggstocken och kan befruktas om det möter spermier. Denna händelse utlöser också en ökning av progesteron, ett hormon som höjer kroppstemperaturen.


"Att följa temperaturförändringar kan hjälpa kvinnor att fastställa när de har ägglossning. Detta är särskilt användbart för de som försöker bli gravida."


Hur mäts kroppstemperaturen för att spåra ägglossning?


Kvinnor kan mäta sin basal kroppstemperatur, det vill säga kroppstemperaturen i vila, varje morgon innan de stiger upp ur sängen. Genom att göra detta dagligen och registrera resultaten över tid kan de skapa en temperaturkurva. Vanligtvis är basal kroppstemperatur under follikelfasen något lägre (vanligtvis 36,1-36,6 °C) och stiger med 0,2-0,5 °C efter ägglossningen på grund av progesteronens effekt.

Sammanfattningsvis är ökningen av kroppstemperaturen vid ägglossning ett naturligt fenomen som inträffar som ett resultat av hormonella förändringar i kroppen. Detta fenomen kan vara ett användbart verktyg för att hjälpa kvinnor att förstå sin fertilitet och optimera chansen att bli gravid. Det är dock viktigt att komma ihåg att andra faktorer och metoder också bör övervägas när man planerar graviditet (eller preventivmedel).


Tycker du detta låter spännande? Du kan mäta din kroppstemperatur med trackle för att hålla koll på din fertilitet.